Vyberte stránku

Podívejte se na pokračování úspěšného podcastu Cukrfree.cz.

Tentokrát autor světla Vitae Hynek Medřický představí i samotný produkt a naznačí, jaké jsou plány do budoucna. Dozvíte se něco o tom, jaké světlo může způsobovat migrény a jak omezit vliv světelného smogu na organismus. Celá část má něco málo přes 90 minut – je ideální k poslechu před spaním, ale samozřejmě se na ni můžete podívat i teď.

STÁHNOUT JAKO MP3

Vitae ENN

Nová verze biodynamické žárovky Vitae ENN (evening–night–night, tedy večer–noc–noc) disponuje třemi kroky, stejně jako žárovky Vitae DEN (day–evening–night) a Vitae EEN (evening–evening–night). První krok Vitae ENN je totožný s prvním krokem žárovky Vitae DEN i EEN, druhý krok je teple žlutý s rozšířeným inovativním spektrem a třetí medový krok někteří z vás znají již z Vitae EEN. Vitae ENN je vhodná i dle svého názvu na večerní relaxaci, přípravu na spánek a případně i na noc (kojení, návštěva toalety…).

  1. Oranžový krok bez modré a zelené (1200 K), jak ji znáte ze základní Vitae DEN. Barevně je jako doutnající oheň, jako když hoří dřevo. Používá se 90 min před spánkem (hygiena v koupelně, čtení v ložnici atp.) a v průběhu noci v případě vzbuzení, protože nedesynchronizuje cirkadiánní rytmus a nepotlačuje tvorbu melatoninu, hormonu tmy.
  2. NOVÝ žlutý krok (1800 K) bez modré, s minimem azurové a zelené s rozšířeným spektrem, po tzv. deep red oblast vlnových délek, která má podle dostupných vědeckých studií pozitivní účinky na ochranu sítnice oka.
  3. Medový krok (2000 K) s minimem modré a zelené, barevně připomíná hřejivý oheň svíčky. Doma vytvoří krásnou atmosféru teplého světla, ideální na relaxaci večer předtím, než budete 90 min před spánkem používat první oranžový krok.

Funguje s běžným závitem E27.
Žárovky Vitae nemají podprahové blikání, na které jsou někteří jedinci citliví, díky tomu si vaše oči lépe odpočinou.

Ovládání:
Žárovka se přepíná obyčejným vypínačem (na kabelu lampy či ve zdi).
Při rozsvícení po dobu delší než 11 sekund od minulého zapnutí se VŽDY rozsvítí oranžové světlo, zcela bez modré a zelené spektrální složky, a tedy bezpečné během přípravy organismu na spánek (90 minut před spaním), během noci a před východem slunce.
Při vypnutí a opětovném zapnutí do 11 sekund se rozsvítí žluté světlo bez vyzařování v modré oblasti a s výrazně sníženým podílem azurové a zelené složky, vhodné do obývacího pokoje či k jídelnímu stolu nebo i na čtení před spaním, doporučujeme však na posledních 30­–45 minut přepnout do 1. oranžového kroku, které neobsahuje ani azurovou a ani zelenou.
Při vypnutí žlutého světla a opětovném zapnutí do 11 sekund se rozsvítí medové světlo se sníženým podílem modré složky, vhodné na večerní relaxaci.
Žárovka je primárně určená do lokálních lamp na čtení v posteli, na stůl či ke křeslu na čtení., nikoliv jako hlavní

  1. krok – režim NOC 1,4 W, oranžová (1200 K)
  2. krok – režim NOC 3,1 W, 1800 K, CRI 95
  3. krok – režim VEČER 4,1 W, 2000 K, CRI 96

Rozměry: délka 12 cm, průměr 7 cm

Designer: Hynek Medřický

Výrobce: AS 2031, Sázavská 32, Praha 2, Česká republika

Lineární LED nepřímé svítidlo pro práci

Lineární LED svítidlo vytvoří krásné nepřímé a homogenní osvětlení místnosti jako jasná obloha v interiéru. Svítidlo se pokládá na skříně v ložnici, na horní skříňky v kuchyni anebo na knihovnu v pracovně a vysvítí místnost odrazem o strop jako nebe během dne. Světlo má spektrum s podpořenou azurovou složkou, která je nejvíc cirkadiánně aktivní a je odpovědná za ukotvení cirkadiánního rytmu, podporu bdělosti, pozornosti a kognitivního výkonu – proto je ideální pro práci a studium.

Svítidlo je ideální do pronájmu jako praktické a kvalitní řešení denního osvětlení. Nemusíte nic instalovat, svítidlo stačí zapojit do zásuvky a položit na skříň nebo jinou vyvýšenou plochu. Do zdroje světla tak není vidět a neoslňuje přímo oči – je vidět pouze dokonale jednolité jasné světlo bez stínů a odlesků, které je všude v místnosti.

Světlo má barvu neutrální bílá 4000 K s mimořádným podáním barev (CRI: 98, R9: 98) s bohatě zastoupenou červenou spektrální složkou, díky které věrně zobrazuje barvy jako denní sluneční světlo.

Svítidlo je dlouhé 180 cm a má asymetrický trojúhelníkový průřez. Pokládá se na delší stranu trojúhelníku o šířce jen 3,5 cm, aby bylo nakloněno směrem do místnosti. Je vyrobeno z anodizovaného hliníku a má čirý kryt. Transformátory jsou umístěné v ochranném pouzdře za lištou.

Hynek Medřický toto svítidlo doporučuje během dne jako imitaci jasné oblohy a sám ho používá na chatě, kde často pracuje na home office.

Více informací o světle, zdraví a biodynamickém osvětlení během dne, večera i noci najdete na www.svetelnahygiena.cz a na www.medricky.cz/navody

Zdroj:
9000 lm světelný tok, 75 W driver

Rozměry:
LED lišta v délce 180 cm s čirým difuzorem, 60 cm od této lišty je plastový box dlouhý 50 cm, ve kterém je umístěn driver pro LED, z této krabice je 5 m dlouhá bílá flexo šňůra s koncovkou do zásuvky

Popis produktu

Světlo je jedním z nejdůležitějších aspektů našeho života a má pro nás nezastupitelnou roli v každodenním fungování. Specifické vlnové délky lze využít v tzv. fototerapii. Terapie červeným a blízkým infračerveným světlem, neboli fotobiomodulace (PBM nebo také LLLT), je moderní metodou pro maximalizaci energie, regenerace a řadu dalšího. Fotobiomodulace je založena na principu absorpce fotonů molekulami v našem těle, které následně spouští kaskádu biochemických reakcí, které jsou v organismu důležité pro řadu biologických procesů. Jedná se tak o neinvazivní terapii fungující na principu stimulace vlastních mechanismů těla, a to na buněčné úrovni – počínaje v našich mitochondriích.

Pro ověření účinku tohoto červeného a blízkého infračerveného světla jsme včele s Hynkem Medřickým zanalyzovali více než 30 studií (k dispozici na toto téma jich máme přes 7000). Výsledkem je kombinace několika specifických vlnových délek pro dosažení maximálních účinků. Můžeme deklarovat, že náš produkt se svou technologií řadí na špičku toho, co je na našem i zahraničním trhu dostupné.
LED panel je pro svou kompaktnost a přenosnost vhodný nejen na doma, ale i na cesty, k čemuž vám poslouží praktické odolné pouzdro pro přenášení. Stačí mít nabitou baterii, nasazené ochranné brýle (nemělo by docházet k přímému pohledu do zdroje záření) a můžete se začít osvěcovat. Díky jednoduchému intuitivnímu ovládání zvládne použití každý.
Pro nejlepší účinky doporučujeme expozici ve vzdálenosti 10 cm od těla po dobu 10 min na 1 oblast na denní bázi po dobu 3 měsíců. Následně je vhodné na čas (cca 1 měsíc) terapii přerušit.

Kontraindikace:
Terapie není určena pro osoby s rakovinou, těhotné ženy, osoby s kardiostimulátorem a epilepsií.
Vyvarujte se přímému pohledu do zdroje záření.

Technické parametry:
- světelný zdroj LED v rozsahu od 650 do 850 nm
- 15 x 9,5 x 2,8 cm, 428 g
- 12 x 5 W
- 5 V / 2 A
- 10 000 mAh
- pulzní technologie
- regulace intenzity
- časovač

Součástí balení:
- pouzdro pro přenášení
- ochranné brýle
- napájecí kabel
- látkový obal na panel

Návod:
VITAE MICRO THERAPY - navod

Vitae 3v1 EEN

Nová verze Vitae EEN (evening–evening–night, tedy večer–večer–noc) nemá jasný bílý krok na práci ve dne, ale nový medový krok , něco mezi teple bílou a originální Vitae noční oranžovou. Tím je verze Vitae EEN ideální na podvečerní, večerní a noční čas :-) vodní oranžový a nový medový krok jsou ideální pod úrovní očí, vytvoříte tak relaxační světlo, tzv. bazénky světla (pools of light), podobně jako oheň nebo svíčky blíž u země.
  1. krok: noční a předspánková oranžová bez modré a zelené (1200 K), tak jak ji znáte ze základní den–večer–noc Vitae. Barevně je jako doutnající oheň , když hoří dřevo. Používá se 90 min před spánkem (hygiena v koupelně, čtení v ložnici atp.) a v průběhu noci v případě vzbuzení, protože nedesynchronizuje cirkadiánní rytmus a nepotlačuje tvorbu melatoninu, hormonu tmy.
  2. krok: nový medový krok (2000 K) s minimem modré a zelené, barevně připomíná hřejivý oheň svíčky ️. Doma vytvoří krásnou atmosféru teplého světla, ideální na relaxaci večer předtím, než budete 90 min před spánkem používat první oranžový krok.
  3. krok:  teple bílá (2700 K), tak jak ji znáte ze základní den–večer–noc Vitae (kde je krokem druhým), používá se podvečer po práci, kdy přecházíte z bílého pracovního světla na světlo teplejší.

Funguje s běžným závitem E27.
Je flicker free, tzn., že nebliká. Díky tomu si vaše oči lépe odpočinou.

Ovládání:
Žárovka se přepíná obyčejným vypínačem (na kabelu lampy či ve zdi).
Při rozsvícení po době delší než 11 sekund od minulého zapnutí se VŽDY rozsvítí oranžové světlo, zcela bez modré a zelené spektrální složky a tedy bezpečné během přípravy organismu na spánek (90 minut před spaním), během noci a před východem slunce.
Při vypnutí a opětovném zapnutí do 11 sekund se rozsvítí medové světlo s výrazně sníženým podílem modré složky, vhodné na večerní relaxaci.
Při vypnutí velmi teple bílého světla a opětovném zapnutí do 11 sekund se rozsvítí teple bílé světlo se sníženým podílem modré složky, vhodné na večerní relaxaci.

Žárovka je primárně určená do lokálních lamp na čtení v posteli, na stůl či ke křeslu na čtení.

1. krok - režim NOC 1,4 W, oranžová (1200 K)
2. krok - režim VEČER 4,2 W, 2000 K, CRI 96
3. krok - režim VEČER 4,9 W, 2700 K, CRI 98

Rozměry: délka 12 cm, průměr 7 cm

Designer: Hynek Medřický

Výrobce: AS 2031, Sázavská 32, Praha 2, Česká republika

Lineární LED nepřímé svítidlo Spectrasol pro práci

Lineární LED svítidlo vytvoří krásné nepřímé a homogenní osvětlení místnosti jako jasná obloha v interiéru. Svítidlo se pokládá na skříně v ložnici, na horní skříňky v kuchyni anebo na knihovnu v pracovně a vysvítí místnost odrazem o strop jako nebe během dne. Světlo má spektrum s výrazně podpořenou azurovou složkou, která je nejvíc cirkadiánně aktivní a je odpovědná za ukotvení cirkadiánního rytmu, podporu bdělosti, pozornosti a kognitivního výkonu – proto je ideální pro práci a studium.

Svítidlo je ideální do pronájmu jako praktické a kvalitní řešení denního osvětlení. Nemusíte nic instalovat, svítidlo stačí zapojit do zásuvky a položit na skříň nebo jinou vyvýšenou plochu. Do zdroje světla tak není vidět a neoslňuje přímo oči – je vidět pouze dokonale jednolité jasné světlo bez stínů a odlesků, které je všude v místnosti.

Světlo má barvu neutrální bílá 4800 K s mimořádným podáním barev (CRI: 96) s bohatě zastoupenou červenou spektrální složkou, díky které věrně zobrazuje barvy jako denní sluneční světlo.

Svítidlo je dlouhé 180 cm a má asymetrický trojúhelníkový průřez. Pokládá se na delší stranu trojúhelníku o šířce jen 3,5 cm, aby bylo nakloněno směrem do místnosti. Je vyrobeno z anodizovaného hliníku a má čirý kryt. Transformátory jsou umístěné v ochranném pouzdře za lištou.

Více informací o světle, zdraví a biodynamickém osvětlení během dne, večera i noci najdete na www.svetelnahygiena.cz a na www.medricky.cz/navody

Zdroj:
8000 lm světelný tok, 75 W driver

Rozměry:
LED lišta v délce 180 cm s čirým difuzorem, 60 cm od této lišty je plastový box dlouhý 50 cm, ve kterém je umístěn driver pro LED, z této krabice je 5 m dlouhá bílá flexo šňůra s koncovkou do zásuvky